Vier op de tien bedrijven in 2020 getroffen door een cyberaanval

Eén op de vijf cyberaanvallen in België is ransomware

Maar liefst vier op de tien Belgische bedrijven (42 procent) werden het voorbije jaar getroffen door één of meerdere cyberaanvallen. Dat blijkt uit het Cyber Readiness Report 2021, van Hiscox. De verzekeraar ondervroeg meer dan 6.000 ondernemingen in acht westerse landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, VK en VS), waaronder 525 Belgische bedrijven van verschillende maten uit diverse sectoren. Opvallend: 19 procent van de cyberaanvallen waren ransomware, het hoogste cijfer van alle bevraagde landen.

Er gaat geen week meer voorbij zonder dat een bedrijf of instelling lam ligt door een cyberaanval. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 werd vorig jaar 42% van de bedrijven in ons land het slachtoffer van dit soort aanvallen. En dit geldt voor alle soorten ondernemingen, ook voor bedrijven met minder dan 50 werknemers, die dit jaar meer dan de helft van het ondervraagde panel uitmaakten.  

“Dit cijfer strookt met het feit dat bedrijven het afgelopen jaar massaal op de digitale kaart hebben gewed, met name door over te schakelen op telewerken en e-handel. Ook opmerkelijk: een grote meerderheid (69%) werd twee of meer keren slachtoffer. Bijna één op de vijf (18%) bedrijven zelfs meer dan 15 keer.” - Jeremy D’Hondt, Sales and Development Underwriter Cyber Risk, Hiscox Belgium.

Tot een half miljoen euro schade

Eén op de zes van alle respondenten geeft aan dat het bestaan van hun bedrijf bedreigd werd door een aanslag. Ook in ons land zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een cyberaanval kostte een gemiddeld Belgisch bedrijf vorig jaar iets minder dan 10.000 euro. Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro of bijna een half miljoen euro.

“Het rapport toont dat de kosten van een cyberaanval vaak groter zijn dan alleen het betalen van losgeld en de infrastructuur te herstellen. Een kwart van de getroffen bedrijven (27%) liet weten dat ze ook reputatieschade opliepen door een cyberaanval en één op de vijf (19%) zegt daardoor klanten verloren te hebben. Daarenboven laat 18% weten dat ze het door de aanval moeilijker hebben om nieuwe klanten aan te trekken. Rechtsbijstand en ondersteuning bij communicatie zijn dan ook essentieel na een cyberaanval.” - Jeremy D’Hondt, Sales and Development Underwriter Cyber Risk, Hiscox Belgium.    

Belgische bedrijven betalen minder snel losgeld

In verband met ransomware, staat België samen met Duitsland op kop qua aantal aanvallen. Dat betekent echter niet dat Belgische bedrijven ook het meeste of het snelste losgeld betalen. In België betaalde volgens de studie de helft van de getroffen bedrijven (49%) het gevraagde losgeld. Dat is beduidend lager dan in de andere landen (gemiddeld 58%).

Enkel Spaanse bedrijven minder voorbereid op cyberaanvallen

Het Cyber Readiness Report bekijkt naast het aantal cyberaanvallen en hun impact ook hoe goed bedrijven voorbereid zijn op cyberaanvallen. Dit gebeurt via het Cyber Maturity Model van de verzekeraar. Belgische bedrijven zijn volgens dit model over het algemeen niet goed voorbereid. Van de acht bevraagde landen scoort alleen Spanje lager. Deze zwakke score is slecht nieuws voor onze bedrijven, want de studie toont aan dat goed voorbereide bedrijven minder aangevallen worden, minder vaak losgeld betalen en sneller herstellen.

“Vier op de tien Belgische ondernemingen waren in het laatste jaar minstens één keer slachtoffer van een cyberaanval en in zes op de tien gevallen brachten dit soort aanslagen het bestaan van het bedrijf in gevaar. De kans op een cyberaanval is dus veel groter dan bijvoorbeeld een brand en de kosten kunnen hoog oplopen. Toch zijn slechts drie op de tien ondernemingen correct verzekerd tegen dit soort aanslagen.” - Jeremy D’Hondt, Sales and Development Underwriter Cyber Risk, Hiscox Belgium.

Het Hiscox Cyber Readiness Report kan je hier downloaden.

Bedrijven kunnen zelf het ‘Cyber Maturity Model’ proberen op: https://mm.hiscoxcyberinsight.com/

De Hiscox ‘Cyber Health Check tool’ is een verkorte versie: https://www.hiscox.be/nl/health-check

 

 

21486-Hiscox-Cyber-Readiness-Report-2021 ENG.pdf

PDF - 772 Kb

Cybr Readiness Report 2021 country summary - Belgium.pdf

PDF - 698 Kb

Tobias Van Assche

Senior Consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hiscox

Hiscox is een internationale nicheverzekeraar, genoteerd op de London Stock Exchange. Hiscox heeft o.a. vestigingen in België, , Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. Voor meer info: www.hiscox.be

Contact

Bourgetlaan 42 B8 Building Airport B-1130 Brussel

+32 (0)2 788 26 00

www.hiscox.be