Online veilinghuizen halen ongeziene recordomzet in eerste jaarhelft 2020

Hiscox Online Art Trade Report: corona zorgt voor boost in online kunsthandel

De eerste helft van 2020 was een recordjaar voor de online veilinghuizen. Christie’s, Sotheby’s en Philips behaalden alleen voor die zes maanden samen ruim 370 miljoen euro aan omzet binnen. Dat is meer dan vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Alles wijst erop dat de coronacrisis de online kunstverkoop, ook die in België, een enorme boost heeft gegeven. Liefst 80 procent van de veilingsplatformen verwacht dat de verkoop via het internet het komende jaar nog meer zal toenemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van verzekeraar Hiscox bij 41 online veilingsplatformen, het Hiscox Online Art Trade Report.

Het eerste halfjaar was ongezien succesvol voor online veilinghuizen en kunstplatformen. En dat in heel Europa, maar zeker ook in België. Eind juni bedroeg de online omzet van de drie grootste veilinghuizen (Christie’s, Sotheby’s en Philips) liefst 370 miljoen euro. Dat is meer dan vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Nooit eerder lag hun online omzet zo hoog. Verzekeraar Hiscox bevroeg wereldwijd 41 online kunstplatformen naar hun (toekomst)visie van de online kunstmarkt. Ook o.m. de Belgische speler Kunzt Gallery uit Oostende nam deel aan de bevraging. Zij behoren tot de pioniers in de online kunsthandel. 

Uit het rapport blijkt dat de coronacrisis een bijzonder grote katalysator was voor de online kunsthandel. En dat terwijl de traditionele kunstwereld het zo moeilijk heeft gehad de afgelopen maanden.

“Het afgelopen jaar heeft de online kunsthandel een enorme groei gekend, ook in ons land. Uit ons rapport vorig jaar bleek al dat heel het online verhaal reeds met tien procent gestegen was. Dat is voor veel online galerijen een trigger geweest. Toen hebben ze ingezien dat het kan lonen wanneer ze moeite doen om de online kunsthandel even veilig te maken als de reguliere. Dat maakt dat de meesten onder hen ook vrij goed voorbereid waren toen het er plots echt toe deed en de coronacrisis onverwacht uitbrak.” Justine Verstraeten van Hiscox

Vooral unieke verzamelobjecten

Verder blijkt uit het rapport dat de online kunst en verzamelverkoop in 2019 een wereldwijde omzet draaide van 4,82 miljard euro. Dat is maar 4 procent meer dan in 2018, maar bijna dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Dit jaar zullen de omzetcijfers ongetwijfeld opnieuw records breken. 

Opvallend: beeldende kunst was in 2019 goed voor 32 procent van de online verkoop. Verzamelobjecten zoals postzegels, zeldzame boeken of munten zijn goed voor liefst een kwart van alle verkopen, gevolgd door horloges en sieraden (23 procent), decoratieve kunsten (12 procent) en ten slotte meubels (9 procent). 

De online verkoop vertegenwoordigt vandaag nog altijd minder dan 10 procent van de totale kunstmarkt. Toch staan we volgens de experten van verzekeraar Hiscox voor een absoluut kantelpunt. 80 procent van de bevraagde online kunstplatformen verwacht dat de online verkoop in het komende jaar fors zal toenemen. En ruim 65 procent is van mening dat de trend die corona teweeg gebracht heeft niet snel zal veranderen. 

“De coronacrisis heeft een aantal interessante tendensen blootgelegd. De kans is groot dat bv. wereldwijde (online) spelers hun positie nog meer zullen verstevigen door de overname van verschillende kleinere spelers. Zo gelooft 67 procent van de veilingshuizen dat de kunstwereld zal evolueren naar één of slechts een handvol wereldwijde online platformen. Tegelijk zien we die kleine galerijen ook samensmelten, zodat ze een groter aandeel van de online koek kunnen opeisen. Bijna de helft van de kunsthuizen gelooft dan weer dat een buitenstaander - denk aan Amazon - de bestaande online kunstmarkt zal verstoren.” Justine Verstraeten van Hiscox

In bijlage lees je het volledige Online Art Trade Report 2020.

Hiscox Online Trade Report

PDF - 967 Kb

Marthe Saelens

Befirm Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hiscox

Hiscox is een internationale nicheverzekeraar, genoteerd op de London Stock Exchange. Hiscox heeft o.a. vestigingen in België, , Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. Voor meer info: www.hiscox.be

Contact

Bourgetlaan 42 B8 Building Airport B-1130 Brussel

+32 (0)2 788 26 00

www.hiscox.be